SATYRYKON LEGNICA 2023 rys. Xiaoqiang Hao (Chiny)
Konferencja naukowa „Warzywa, owoce i soki w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych”
6 marca 2015 r. (piątek), Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, sala nr. 7.
Będzie to kolejna konferencja z cyklu „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób”, w ramach którego przedstawiane i dyskutowane są najnowsze osiągnięcia z obszaru prewencji i leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych.
Program konferencji „Warzywa, owoce i soki w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych” obejmuje następujące zagadnienia:
- Znaczenie warzyw i owoców w prewencji nowotworów
- Warzywa i owoce w profilaktyce chorób układu krążenia
- Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców, soków i ich miejsce w zbilansowanej diecie
- Rola Programu „Owoce w szkole” w zmianie nawyków żywieniowych dzieci w wieku szkolnym
- Wartość odżywcza warzyw, owoców, soków i ich spożycie w Polsce
- Czy regulacje prawne mogą pomóc w spożyciu warzyw i owoców?
- Soki i ich wartości odżywcze i zdrowotne w świetle badań naukowych
- Mętne soki jabłkowe i smoothie – jakość i składniki odżywcze
- Kampanie promocyjno-informacyjne „5 porcji warzyw, owoców lub soku”
Konferencja organizowana jest przez Instytut Żywności i Żywienia, przy wsparciu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).
Więcej informacji tutaj.
Admin: wej