Oddział Warszawski
tel. 22 826 79 45
sdrp.warszawa@dziennikarzerp.pl

Przewodnik Wiem, co jem – sklepik szkolny

2 grudnia 2011

Czy mamy wpływ na to, co i w jaki sposób dzieci i młodzież jedzą w szkołach? Śniadanie na korytarzu, sklepik pełen słodyczy i słonych przekąsek – czy to rzeczywistość w warszawskich szkołach? Kolejna publikacja stołecznego ratusza wydana w ramach kampanii Wiem, co jem. Po raz pierwszy opracowane: lista minimalnych wymagań dotyczących żywienia w szkołach, propozycja [...]

Czy mamy wpływ na to, co i w jaki sposób dzieci i młodzież jedzą w szkołach? Śniadanie na korytarzu, sklepik pełen słodyczy i słonych przekąsek – czy to rzeczywistość w warszawskich szkołach?

Kolejna publikacja stołecznego ratusza wydana w ramach kampanii Wiem, co jem.
Po raz pierwszy opracowane: lista minimalnych wymagań dotyczących żywienia w szkołach, propozycja zapisu do szkolnego statutu, lista produktów, które warto wycofać ze sklepiku szkolnego oraz wzór umowy z ajentem sklepiku wraz z listą produktów spożywczych polecanych do sklepiku szkolnego.

Prezentacja przewodnika odbędzie się podczas konferencji prasowej w czwartek, 1 grudnia, o godz. 10.30 w Warsztacie przy pl. Konstytucji 4.
Podczas spotkania sami autorzy przewodnika opowiedzą o etapach tworzenia publikacji oraz odpowiedzą na wszelkie pytania.
Nie zabraknie również głosu samych właścicieli sklepików szkolnych, którzy wezmą udział w debacie podczas konferencji.

„Wiem, co jem – sklepik szkolny”
Przewodnik na temat prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych, powstał z myślą o rodzicach, dyrektorach szkół i osobach prowadzących sklepik szkolny. Publikacja jest kompendium wiedzy na temat działalności sklepiku szkolnego (wymogów sanitarnych, handlowych i prawnych) – czyli wskazań, czego trzeba przestrzegać prowadząc sklepik.

Uczestnikami konferencji będą autorzy przewodnika: prof. Anna Gronowska – Senger, dr hab. Jadwiga Hamułka, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Anna Brzozowska-Filipowicz z Wydziału Miejskiego Rzecznika Konsumentów, Anna Smolarz z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 314 Iwona Turowska opowie o organizacji żywienia w praktyce, zaś właściciele szkolnych sklepików Piotr Zduńczyk i Bogdan Bojarski przedstawią swoją działalność „od kuchni”.

Publikacja „Wiem, co jem – sklepik szkolny” trafi do wszystkich warszawskich szkół, rad rodziców, kuratorium, zostanie zaprezentowana podczas konferencji „Zapobieganie nadwadze otyłości u dzieci i młodzieży poprzez poprawę żywienia oraz aktywność fizyczną” organizowaną przez Ministerstwo Zdrowia oraz udostępniona na stronie www.um.warszawa.pl/wiemcojem.

Więcej informacji:
Ewelina Bielecka
URZĄD MIASTA STOŁECZNEGO WARSZAWY
Centrum Komunikacji Społecznej, Wydział Prasowy
pl. Bankowy 3/5, 00-950 Warszawa, pok. 110
tel. (+48 22) 443 33 87
fax (+48 22) 443 33 93
ewelina.bielecka@um.warszawa.pl

Tagi:

kalendarz-btn

NIEDZIELA 17 listopada 2024
  • Salomei, Grzegorza
  • 1869
    Otwarto Kanał Sueski
  • Dzień bez Długów

byli-z-nami

Copyright © 2004-2013 Stowarzyszenie Dziennikarzy RP Oddział Warszawski